Frågan är egentligen om något som kommit de senaste åren gör mer skäl för namnet basplagg än den norska storsuccén onepiece. Av den anledningen torde plagget vara självskrivet på den här sidan. Samtidigt är vi rejält skeptiska till det. Anledningen till det är helt enkelt att det är så otroligt fult, åtminstone är det många som tycker det.

Dessutom kan onepiece vara det enda barnplagg som först slog igenom bland ungdomar, och som sedan kröp nedåt i åldrarna. Och som barnplagg fungerar det ju, men i vuxenstorlek får det munktröjor och mjukisbyxor att se ut som en kostym skräddarsydd på Saville Row, och det är kanske på sätt och vis meningen.

Om man tittar på modet just nu i övrigt så är Saville Row ett av riktmärkena, tillsammans med preppystilen från New England. De utmanare som kommit är den italienska sportigare men samtidigt välklädda stilen, känd för kombinationer som kavaj och dunväst, eller dubbelknäppta dunjackor som ser ut som kavajer. En arbetarstil med inspiration från 20-talet kommer också allt starkare.

Onepiece går emot allt detta: de ovan nämnda stilarna är tydligt maskulina, och modet för kvinnor är lika feminint. Onepiece däremot är provocerande könlöst, kanske är den norska mysoverallen det första queera klädesplagget som slår igenom i mainstreammodet.