Ett av de viktigaste plaggen man kan ha är skorna, och där är alltid bättre än billigt, till skillnad från många andra typer av kläder. Det behöver inte vara hur dyrt som helst, men för att få tag i ett par bra skor, som håller i många år, bör man räkna med att lägga minst 2500 kr, för ett par engelska promenadskor i bra kvalitet.

På vintern, och när man är ute i skog och mark, räcker ett par sådana skor inte långt, även om de ursprungligen fick det karaktäristiska hålmönstret för att vatten enkelt skulle kunna rinna ut ur dem. Tyska Meindl, som var först med att använda gore tex i skor, har i 30 år gjort skor som tål tuffa tag, t.ex. klättring i alperna. Ett par Meindl kängor kostar 3000 kr och uppåt, men det är väl investerade pengar. I ett par kängor från Meindl går man fram i den mesta terräng som en Hummer på en äng med vitsippor, även om man lämnar lite mindre spår efter sig.

Men även om man har bra skor på fötterna så tär det lite på dem att vara ute en hel dag i skog och mark, eller för den delen i stan. När man kommer in i stugvärmen på kvällen bör man ta av sig skor och strumpor, smörja in fötterna med fotkräm, trä på ett par rena yllesockor och stoppa fötterna i ett par Shepherd tofflor för att sedan hälla upp en whisky. Då återhämtar sig fötterna, och man är redo för nya strapatser dagen därpå.