Det finns många sätt att se på när det kommer till skönhet, ett begrepp som kan handla om nästan lite allt möjligt, vare sig det handlar om smink, bristen på något, en tavla eller kanske en galaklänning. Skönhet är en omtalat och ett strängt taget ganska känsligt ämne, även om vi på många sätt älskar det så.

androlog.se, raka benenI Svenska Dagbladet kan vi läsa en recension av boken ”Om skönhet” av Zadie Smith skrivs det att boken handlar om två olika konstkritikers förhållningssätt till skönhet och det sköna i samvaron, både britter men dessvärre motpoler på alla andra sätt och vis. Ja, skönhet är en udda sak och alla har nog en åsikt i frågan, oavsett om det är ett oskyldigt barn som uttrycker en åsikt eller en världsvan vuxen. Det är väl också det som gör att det är fantastiskt roligt att böja på begreppet, tänka utanför ramarna samt att problematisera det.

En som verkligen har en extravagant och glittrig syn på skönhet är Kim Kardashian, nyligen kunde vi i en artikel i Expressen läsa att denna kändis spenderade långt över hundratusen inför en av årets större galor i USA, nämligen MFT-galan. Den dyra skimrande klänningen till trots stal inte den äldsta systern av Kardashian-klanen rampljuset, utan kvällens snackis blev istället Beyoncés lite mer avslöjande variant, samt Rihannas gula drömklänning med ett flera meter långt släp. Så till och med på en ganska homogen gala finns det stort utrymme för olika varianter av skönhet.

Skönhet är olika beroende på person och smak

För många handlar nog skönhet om att ta hand om sin kropp och att vara en snäll medmänniska. En skönhetsbehandling kan göra att man känner sig vackrare, mer kompatibel personlighetsmässigt med sin kropp, jämfört med om man inte gör något åt det som man går och mår sämre över eller inte trivs med, vare sig det nu kan vara – hår på något ställe, en jobbig rynka i pannan eller kanske åderbråck på benen som både gör ont och ser mindre trevligt ut.

Men sedan finns det även en hel del myter när det kommer till skönhet, några av dessa är att det finns krämer som har samma effekt som botox, eller att kluvna hårtoppar repareras med ett bra balsam samt fler saker, det är alltså inte alltid man ska tro på allt som en hör vid fikarasten utan ta saker med en nypa salt.