I Sverige har vi ett väldigt bra system för föräldraledighet, och på senare år har det blivit populärare bland föräldrar att dela på ledigheten. De lattesörplande mammorna som skjutsar runt sina ungar i barnvagn har fått sällskap av pappor med iPads som sitter och surfar på en parkbänk med sitt barn. Vi har ju kallats världens mest jämställda land, och det börjar mer och mer visa sig på föräldraledigheten. Och pappaledigheten kan vara riktigt bra för pappans hälsa kan vi läsa i den här repliken på Dagens Nyheter.

Vad ska man då tänka på när man är pappaledig? Det finns en del saker som kan underlätta vardagen för den som är hemma med barnen.

  • En bra, stabil barnvagn och en bärsele gör att du lätt kan förflytta dig med din nyfödda. Men tänk på de andra som rör sig ute, din barnvagn är ingen bulldozer som du kan använda för att forcera folkmassor med, även om många föräldrar verkar ha den uppfattningen. Välj inte den största du hittar och rör dig med respekt för andra.
  • Vad gäller dina egna kläder under pappaledigheten behöver du ju inte ha de finaste skjortorna på dig, för du kan räkna med att barnet kommer överföra en hel del diverse kroppsvätskor på dig.
  • Ta dig tid att fundera på saker i ditt liv! När du kommer tillbaka på jobbet, vad vill du då? Vill du klättra, vill du syssla med något annat? Föräldraledigheten är en bra tid för filosofi.
  • Tid för träning! Ta med barnet och barnvagnen ut på en löptur, eller gå på träningspass som inkluderar barnpassning. Det är ju trevligt att ha tid att hålla sig i form, så ta vara på den. Löpturer ger också ditt barn frisk luft.
  • Läs mycket böcker och se på film! Barn blir lugna av att höra sina föräldrars röst, så varför inte köra högläsning? Det behöver inte vara rakt till barnet, men läs högt så det får höra din röst. Garanterat sömnpiller för barnet också.

Att vara föräldraledig ska vara en trevlig tid. Visst kommer det innebära en hel del tidiga mornar och mindre sömn, men försök verkligen uppskatta och göra det bästa av tiden, för en dag kommer du börja jobba igen och inte få spendera lika mycket tid med ditt barn, och kanske kommer du då sakna det.