Män är inte befriade från skönhetsideal som många kan tyckas tro. Det handlar bara om en annan sorts skönhet och influenserna kommer inte från modeindustrin på samma sätt. Det är helt klart en mer påverkan från sportvärlden och musiken. Det handlar mycket om manligt och omanligt, vad man får göra och inte. Det handlar om att vara hård, inte visa sig svag och framförallt att man ska ha koll på allt och inte låta sig ”hunsas”. Det är helt klart tuffa bud och även om kvinnor får påtryckningar om utseende och kroppsfixering så finns det en hel del onda omen som män måste handskas med också. Som man är det upp till sig själv om en väljer att raka sig, för kvinnor är det inte så enkelt.

en funderande man med skäggAtt män som kvinnor, unga som gamla och smala som tjocka får hintar från samhället om hur de bör se ut, hur de bör bete sig och hur de borde leva. Påtryckningar är tuffa eftersom det inte är alltid som man ens är medveten om det, detta för att det är så djupt rotat i människors psyke och i samhällets grund. Om man ser till män och deras utseende så har samhället byggts upp utifrån att män tar hand om hushållets ekonomi och ser till att pengar och husrum finns. Kvinnan var en biroll som tog sin roll i hemmets vrå, matlagning, städning och ett gott utseende var kvinnans uppgift. Idag har det skiftat en hel del, kvinnor är tillåtna att jobba och till och med tjäna mer än män, kvinnor har inte målsättningen att de ska gifta sig och skaffa barn i första taget. Det har minst sagt skiftat och det ser annorlunda ut, trots det hänger vi kvar i gamla värderingar, och mycket av det handlar om utseende och roller. Om vi siktar in oss på utseendet så är det ofta upp till var och en hur de vill se ut, män får välja om de vill ha ett renrakat ansikte med en rakkniv från Pfeilring, eller om de vill följa modevärldens påtryckningar om att skägg är inne igen. För män handlar det en hel del om kroppshår, något som självklart kvinnor får påtryckningar om, en kvinna som är orakad skapar rabalder i media medan en man med skägg eller inte går oberört förbi.

Vad du föredrar

Det är egentligen upp till var och en att välja det de föredrar, släpp omvärldens idéer och analyser av utseende. Otränad, tränad, orakad eller rakad, det bör vara upp till var och en att ta hand om sin egen kropp. Exempelvis så kan man följa dessa råd för att bara må bra, det som räcker:

  • Rakning kräver underhåll, så väljer du att raka dig och inte spara ut skägget så behövs det bra grejer i form av rakknivar och krämer. Glöm inte att återfukta huden, den blir torr och skör direkt efter en rakning då håret skyddar mot väder och vind.
  • Skägget växer ut istället, då är det smart att köpa ett trimningsset. Det är en sak att låta skägget växa fritt och ohämmat, intrycket blir ofta ovårdat och om man är lite mån om intrycket så är det bra att ansa skägget till en form som passar.