Nu är sommaren här – tidigare än väntat. Och om du undrar vad du ska (och inte ska) ha på dig kan våra tips kanske vara till hjälp. Genom att vara uppmärksam på vilket sammanhang du befinner dig i undviker du onödiga felval.

Det står sedan ett par dagar klart att maj månad det här året slår det tidigare värmerekordåret 1889 – med 17 grader som medeltemperatur – en temperatur som är normal för juli månad. Något som kanske tagit många av oss på sängen klädesmässigt. Nu är det bråttom att uppdatera garderoben med svala och sköna plagg inför sommaren.

Kläder blir aldrig årets julklapp – kanske eftersom det är så svårt att handla till någon annan – att ta hänsyn till smak och ha koll på storlekar. Men en sak är i alla fall säkert: svenska folket har favoritplagg för sommarhalvåret. Här tar vi upp vad som krävs för stilsäkra sommarlooken, men också några plagg vi älskar att hata, önskar att vi kunde glömma. Sommarplågor av textil.

En bra grundtanke är att låta det sociala sammanhanget styra vad du har på dig. Det finns kläder för varje tillfälle – det gäller bara att veta vad som passar och inte. Även om vissa saker är ett ämne för debatt – som huruvida män bör bära shorts i stan – finns det andra och mindre politiserade tips man kan använda sig av. Var romantisk på landet, ha marina inslag på stranden, klä dig för safari utomlands och var dramatisk i stan.

Fruktansvärda sommarkläder

Foppatofflor – de flesta har nog reagerat på den här skon. Är den uppskattad i någon krets? Det är svårt att föreställa sig. Harembyxor – en skön och luftig byxa med vidrig passform. Sky den som pesten! Hawaiiskjortor – inte på skoj, inte ironiskt, inte i stan, inte på stranden. Nej. Bara nej.

Vill du ha fler klädesråd inför sommaren? Här är ett inslag om sommarens snyggaste klänningar: