Snart drar julhandeln igång på riktigt och i år spås bli ett riktigt rekordår när det gäller hur mycket pengar vi svenskar spenderar på klappar. En av de viktigaste branscherna inom julhandel som tros öka nästan mest är klädhandeln. Men om snön uteblir så kommer man förmodligen inte omsätta lika mycket som man skulle kunna göra.

10562492-julhandel

Årets julhandel beräknas öka med 5 procent jämfört med förra året, skriver Dagens Industri. Det är HUI som tagit fram siffrorna och i och med att julhandeln spås slå rekord tror man på en omsättning på runt 75 miljarder kronor. Detta motsvarar alltså en julhandel på 7 600 kronor per person. Varför vi svenskar tros lägga så mycket på julklappar och julhandel i år beror på att detaljhandel har växlat upp och att hushållen är köpstarka och optimistiska när det gäller deras ekonomi. Detta trots att vi skänkt mycket pengar till flyktingar och att bostadsbranschen varnar om en bostadsbubbla. Den viktiga branschen kläder och mode spås öka nästa mest, med 5 procent i december.

Årets julklapp aldrig kläder

Precis som alltid ökar klädhandeln vid juletider och det är verkligen inte ovanligt att ge bort någon form av klädesplagg till nära och kära. Både den fysiska handeln och näthandeln är populär när det kommer till kläder och vill man ha bra julklappstips och hitta kläder till bra priser, kan det vara smart att titta på nätet först. Trots klädernas och modets popularitet bland julklapparna, har faktiskt inget inom modet någonsin blivit utsett till årets julklapp. De saker man kan se på listan över årets julklapp genom åren är faktiskt genomgående olika, kanske onödiga, prylar. Några av de prylar som tidigare blivit utsedda är:

  • Pokerset
  • Ljudbok
  • Spikmatta
  • Hörlurar
  • Aktivitetsarmband
  • Datorspel
  • Wokpanna
  • Bok. Läs mer.

När man läser listan över årets julklappar kan man verkligen tycka att det är dags för något mer fashionabelt att inta listan. Kanske kan en scarf bli årets julklapp? Eller varför inte ett par riktig snygga skor?

Får större omsättning vid snö 1141614-shopping-cart

Även om klädhandeln alltid går bra i december, kan det milda vädret göra att det inte blir en lika stor omsättning som det skulle kunna bli. De branscher som verkligen påverkas av att det inte blir snö är skor, kläder, sport och fritid. När snön kommer är folk nämligen tvungna att köpa varmare kläder och skor och anpassa sin utstyrsel till det rådande vädret. Är det däremot så att det inte kommer någon snö och att det är fortsatt milt väder, kan man gå med de kläder som man köpt i höst och då sker inte alls lika stor omsättning i klädhandeln, skriver Ekuriren. Detta hände exempelvis förra året. Då var det milt väder ända in i årsskiftet och då tog klädhandeln aldrig någon riktig fart i december.