Det finns många anledningar till att man börjar bli tunnhårig. Man kanske har gått igenom en svår sjukdom, är extra mottaglig för stress, åldern gör sitt till eller man har en genetik som bidrar till minskad hårväxt och begynnande flint. Detta kan kännas pinsamt för både män och kvinnor – speciellt om man är i en yngre ålder. Det finns dock hjälp att få och en metod är en hårtransplantation.

En hårtransplantation innebär kort och gott att hår från en annan del av huvudet flyttas eller transplanteras till de tunnhåriga partierna på hjässan. Alternativ till hårtransplantation är tupéer och microneedling, varpå det sistnämnda gör en pytteliten skillnad. Det bästa är dock en transplantation som ger ett snabbt resultat utan att se onaturligt ut, och det är ett självklart alternativ för många celebriteter som lider av håravfall. Flera kliniker i landet erbjuder detta, bland annat kan du göra en hårtransplanation hos Lifetime Clinic som ha flera kliniker i Sverige.

Olika metoder inom hårtransplantation

Det finns flera metoder mot håravfall för att försäkra sig om att få sin kalufs åter. Dessa metoder kallas:

  • FUT/Strip
  • FUE
  • Hårlyft
  • Microplus eller minigraft

FUE innebär att hårsäckar skördas på den egna kroppen hos patienten för att sedan föra in dem på de tunnhåriga ställen på huvudet. FUT/Strip är en metod där man skär bort en liten hudremsa med hårsäckar för att sedan behandla varje hårsäck för sig och föra in dem när processen är klar på önskat parti. En kombination existerar också. Ett hårlyft innebär att kliniken opererar in en platta av silikon som töjer sig och gör att hårbärande parti töjer ut sig medans huden mellan plattan krymper ihop. Plattan avlägsnas sedan efter cirka 30 dygn. Microplus/minigraft innebär minimala transplantationer som kan vara så lite som 1 hårstrå. I övriga fall är det detsamma som FUE.

Hårtransplantationer på andra ställen än huvudet

Hårtransplantationer begränsar sig inte enbart till huvudet, utan kan även innefatta partier som ögonbryn, skäggväxt med flera. Det kan till exempel vara en idé att transplantera hår till ett ärrat område efter ett kirurgiskt ingrepp för att täcka ärret. Numera går också teknikerna framåt och det är förhållandevis enkelt att utföra dessa typer av ingrepp för att ge patienten sitt självförtroende åter. Tänk bara på att en hårtransplantation kostar en del och du betalar för ett visst antal hårsäckar. 2000 hårsäckar kan kosta uppemot 50 000 kronor och sedan stiger priserna.