– Bomberjackan ser inte längre ut som när stridspiloterna bar den förr i tiden. Nu kan den gå i både pastellfärger och i olika mönster. I vår kan den vara både gräddvit och rosa. Männen kanske föredrar marinblått.

Så säger Katarina Altin, stilexpert, om vårens – och sommarens – stora trend: bomberjackan. Har du än inte investerat i en snygg jacka är det verkligen det absolut mest säkra valet, oavsett om du är en fashonista eller helst inte sticker ut i ditt mode. Bäst kap gör du dock ifall du väljer att köpa in en mer klassisk bomberjacka, den modell som var trendig under 90-talet och då förknippades med skinnskallar men som nu bara är snäppet trendigare än de mer diskreta varianterna.

Enkla plagg inte lika enkla

Det har hänt någonting med modet de senaste åren, förr handlade basplagg främst om 1163607-vector-clothes“enkla” kläder, medan det nu snarare handlar om att hitta kläder som sticker ut -även i sin enkelhet och främst är det så för män. Emma Stjernlöf från klädmärket Adidas, den kvinna som enligt tidningen King är mäktigast inom svenskt herrmode, menar på att en stor anledning är att sporten får ta mer plats i modet:

– För några år sedan var det vattentäta skott mellan sport och mode. Jag tycker att det nog är vi på Adidas som lyckats föra samman de här världarna.

Så med andra ord kan ett ytterligare säkert kort vara att köpa in ett par sneakers – gärna Adidas – som fötternas basplagg. Självklart kan du inte ha dessa om det nalkas finare event, då får du leta fram ett par finare skor – men annars fungerar ett par sneakers till vad som helst: shorts, jeans och kostymbyxor på jobbet.

Google lanserar smarta kläder

Vill du dock hitta en jacka som inte andas basplagg? Då bör du hålla utkik efter Levi’s nya satsning – en satsning som även involverar Google. Det handlar nämligen om en ny satsning på teknik för smarta kläder och till våren 2017 kommer Levis att släppa en jacka baserad på just denna teknik, redan till hösten kommer betaversionen. Än vet vi inte riktigt vad jackan kommer att innebära – både Levi´s och Google har varit väldigt tysta i sin information. En sak som läckt är dock att jackan primärt kommer att rikta sig till cyklister där diverse funktioner kommer att aktiveras genom gester, swajp eller tryck. Det finns en demo-video som ni kan titta på nedan:

I videon kan vi se hur en man cyklar med vad som ser ut att vara en helt vanlig jacka – men det ser ut som att han kan både svara på samtal och byta musik via jackan. Kanske hade en hoppats på någonting mer skyddande för cyklisten – men det kanske kommer att presenteras i samband med nästa steg i lanseringen.