SolskyddsfaktorSommaren är solens årstid, och när det är en sommar som denna kan det lätt bli för mycket av det goda. En del män tänker kanske fortfarande att solskydd inte är något som de själva behöver bekymra sig om, men det är fel.

Många svenskar är känsligare för sol än vad de själva tror, och det alldeles oavsett halten av olika könshormoner i kroppen. Allra viktigast för hur mycket, och hur kraftig sol man tål, är vilken hudtyp man har. Men även om man anpassar solskyddsfaktorn efter sin hudtyp så kan det hända att man bränner sig. De flesta använder nämligen för lite solkräm. Man bör använda ganska mycket solkräm, eller köpa en högre solskyddsfaktor.

Än så länge är det framför allt kvinnor som solar, även om män också gör det i allt högre utsträckning. Eftersom kvinnorna har solat längst är de också mer vana än män vid att skydda sig mot solen på olika sätt, även om det händer att kvinnor också bränner sig. Föräldrar har också blivit allt bättre på att skydda sina barn, med parasoller, solskyddskläder och annat. Men även den pappa som lusläser tidningarnas tester för att hitta den bästa solskyddsdressen till sina telningar kan slarva med att smörja in sig själv. Skärpning!

Skydda dig mot solen!

Några andra saker att tänka på när det gäller solskydd är följande:

  • Solen är som starkast mellan 11 och 15 på dagarna. Ju kortare skuggorna är, desto starkare är solen.
  • På stranden, där horisonten är fri och vattnet kan reflektera UV-strålningen, är solen starkare.
  • Det går att vänja huden gradvis vid solen, men inte genom att sola i solarium.
  • Om man bränt sig i solen ska huden skyddas med kläder under några dagar, inte med solkräm.

Dessutom, vilket man kan läsa om här, så skyddar användande av solskyddsfaktor i unga år mot hudcancer senare i livet. Därför rekommenderas alla, oavsett kön, att surfa in på http://www.militusmedical.se/solskyddsfaktor.